3.1.13

Kirjallisuuskatsaus

Alkuvuoden suurin kirjallinen sensaatio on ehdottomasti kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin jälkeenjääneistä papereista löytynyt alkuperäinen versio runosta Flickan kom ifrån sin älsklings möte, joka myös Sibeliuksen kauniina yksinlauluna tunnetaan.

Flickan kom ifrån sin aertos möte

Flickan kom ifrån sin aertos möte, 
kom med röda händer. -- Modern sade: 
»Varav rodna dina händer, flicka?» 
Flickan sade: »Jag har hackat aerto
och på hans hjässa söndrat mina nävar.» 
Åter kom hon från sin aertos möte, 
kom med röda läppar. -- Modern sade:
»Varav rodna dina läppar, flicka?» 
Flickan sade: »Jag har bitit aerto 
och med blodet målat mina läppar.»

(Vosu tuli ruutanansa luota,
Mude sano: 'Mittee siun käet on punaaset?'
Vosu sano: 'Leivoin ruutanaa pataan
nyt on handu iha klesa.'
Taas tuli vosu ruutanansa luota,
Mude sano: 'Mittee siun suu o ihaa punaanen?'
Vosu sano: 'Safkasin ruutanan posket,
vähänks jäbä huusi ja blöödas.'
- Suom. Paavo Cajander - )

Ehkä vieläkin suurempi sensaatio on saman kirjallisuudentutkijan löytämä varhainen versio toisen kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven päätyöstä, nimeltään Seitsemän tukiaista. Kirjan avainkohtauksessa lukkari yrittää takoa äidinkieltä ja blögittämistä tukiaisten koviin kalloihin, huonolla menestyksellä. Tukiaiset karkaavat ja joutuvat isolla kivellä näätien piirittämiksi. Lopulta he pakenevat Impi-Miamiin ja menevät kaikki naimisiin Udin kanssa.

Sangen epätodennäköistä on kuitenkin että sama tutkija on löytänyt myös erikoisen version Cervantesin suuresta romaanista. Väitetyssä versiossa Donna Quituxu kiertää uskollisen aseenkantajansa Sankooma Panzan kanssa maan räkälöitä riisumassa vaatteitaan ja käy jatkuvaa sotaa tuulimyllyjä vastaan, kuvitellen niiden olevan Johanna Tukiainen vihaajia ja herjaajia. Quituxu menettää järkensä tajutessaan vihdoin että hänen rakastettunsa, kaunis Dulcinaerto ei olekaan mitään muuta kuin hampaaton Lapin ruutana ja kaiken lisäksi väkivaltainen psykopaatti ja narsisti, ja glamourelämä pelkkää lumetta. Onneksi Urban-maisteri ilmaantuu loppukohtauksen speed dating -tilaisuuteen ja kosii Quituxua polvillaan.

Väinö Linnan Tuntematon tukiainen on vain kaunista haaveunta.

No comments:

Post a Comment